Hatóanyag ismereteinket kezdjük talán az olajokkal.
Napjainkban nagyon divatosak az illóolajak, de az étkezésben sem csak a jólismert napraforgó olajat hanáljuk már.
Fontos azonban tudni, hogy a különböző nöényekből előállított olajak akkor a legértékesebbek, ha hidegen sajtoltak. Ekkor maradnak bennük mindazok a fontos vitaminok, és tápanyagok amelyek miatt ajánlott és egészséges a fogyasztásuk.
Sajnálatos tévhit az olajak esetében is, hogy hőkezelés után is ugyanolyan hatásosak, mint hevítés előtt. Ugyanis nem csak a zöldségek és gyümölcsök vitaminjainak jó részét lehet „megölni” hevítéssel, hanem az olajakét is.
Gondoljunk csak a C-vitaminra! A C-vitamin 60 fokig „életképes” ha a citromot, csipkebogyót stb. leforrázzuk, a C-vitamin tartalmának nagy részétől is megfosszuk. Például a legdrágább hidegen sajtolt olívaolaj is közönséges olajjá változik, ha 100 fok fölé hevítjük – itt is csak megöljük a benne lévő vitaminok jó részét és csak kevés marad amit a szervezetünk fel tud használni.
Ezért a ezeket a finom és nagyon hasznos olajakat érdemes inkább salátával fogyasztani, esetleg magában (aki bírja). Ezek az olajak ugyanis nagyon sok belső és külső problémára jelentenek medoldást a szervezetünknek.
Ezeket szeretném szépen sorban bemutatni a következőkben.
OLÍVAOLAJ:
Elsőként kezdem a manapság oly divatossá vált olívaolajjal.
Az olívaolajat az olajbogyóból, az olajfa terméséből préselik. A mediterrán konyha egyik elmaradhatatlan hozzávalója.
Könnyen emészthető és sok helyen használják gyógyszerként is. Jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre. A vitaminok és fermentek mellett tartalmaz lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot, és aromaanyagokat is. A benne lévő telítetlen zsírsavak megakadájozzák, hogy a zsírok lerakódjanak az erekben, megvédik azokat az elmeszedéstől.
Kevesen tudják azonban, hogy az olívaolajat külsőleg is lehet használni (bár manapság kezdenek egyre elterjedtebbé válni az olívás kozmetikumok – mégis önmagában használva sokkal nagyobb hatás érhető el).
Különösen jó hatással bír a reumatikus panaszok esetében, kiválóan alkalmazható isiász és ínhüvelygyulladás enyhítésére, masszázsra, a bőr általános ápolására. Magas E-vitamin tartalma miatt gátolja a bőr öregedését, a ráncok kialakulását, elősegíti a hámképződést és a bőr megújulását.
Olívaolaj Tápanyagtartalom 100g-ban | |||
Energia | 890 kCal | 3700 kJ | |
Szénhidrát | 0 g | ||
Zsír | 100 g | ||
telített | 14 g | ||
egyszeresen telítetlen | 72 g | ||
többszörösen telítetlen | 11 g | ||
omega 3-zsírsav | 1,5 g | ||
omega 6-zsírsav | 3,5 - 21 g | ||
Fehérje | 0 g | ||
E-vitamin | 14 mg / 93% | ||
K-vitamin | 62 μg / 59% |