Üdvözöllek a Nyugalom Szigetén!

Egy weboldal az Egészségről, a Lélekről, a Feltöltődésről, Gyógyító gondolkodásról, Gyógyító Energiákról. Kellemes feltöltődést kívánok!

Hatóanyag ismereteinket kezdjük talán az olajokkal. 

Napjainkban nagyon divatosak az illóolajak, de az étkezésben sem csak a jólismert napraforgó olajat hanáljuk már. 
 

Fontos azonban tudni, hogy a különböző nöényekből előállított olajak akkor a legértékesebbek, ha hidegen sajtoltak. Ekkor maradnak bennük mindazok a fontos vitaminok, és tápanyagok amelyek miatt ajánlott és egészséges a fogyasztásuk. 
 

Sajnálatos tévhit az olajak esetében is, hogy hőkezelés után is ugyanolyan hatásosak, mint hevítés előtt. Ugyanis nem csak a zöldségek és gyümölcsök vitaminjainak jó részét lehet „megölni” hevítéssel, hanem az olajakét is.
Gondoljunk csak a C-vitaminra! A C-vitamin 60 fokig „életképes” ha a citromot, csipkebogyót stb. leforrázzuk, a C-vitamin tartalmának nagy részétől is megfosszuk. Például a legdrágább hidegen sajtolt olívaolaj is közönséges olajjá változik, ha 100 fok fölé hevítjük – itt is csak megöljük a benne lévő vitaminok jó részét és csak kevés marad amit a szervezetünk fel tud használni.
 

Ezért a ezeket a finom és nagyon hasznos olajakat érdemes inkább salátával fogyasztani, esetleg magában (aki bírja). Ezek az olajak ugyanis nagyon sok belső és külső problémára jelentenek medoldást a szervezetünknek.

Ezeket szeretném szépen sorban bemutatni a következőkben.
 

OLÍVAOLAJ:

oliva.jpgElsőként kezdem a manapság oly divatossá vált olívaolajjal.  

Az olívaolajat az olajbogyóból, az olajfa terméséből préselik. A mediterrán konyha egyik elmaradhatatlan hozzávalója.

Könnyen emészthető és sok helyen használják gyógyszerként is. Jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre. A vitaminok és fermentek mellett tartalmaz lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot,  és aromaanyagokat is. A benne lévő telítetlen zsírsavak megakadájozzák, hogy a zsírok lerakódjanak az erekben, megvédik azokat az elmeszedéstől.

Kevesen tudják azonban, hogy az olívaolajat külsőleg is lehet használni (bár manapság kezdenek egyre elterjedtebbé válni az olívás kozmetikumok – mégis önmagában használva sokkal nagyobb hatás érhető el). 
Különösen jó hatással bír a reumatikus panaszok esetében, kiválóan alkalmazható isiász és ínhüvelygyulladás enyhítésére, masszázsra, a bőr általános ápolására.
Magas E-vitamin tartalma miatt gátolja a bőr öregedését, a ráncok kialakulását, elősegíti a hámképződést és a bőr megújulását.

 

Olívaolaj Tápanyagtartalom 100g-ban  
 
Energia 890 kCal 3700 kJ  
Szénhidrát   0 g  
Zsír   100 g  
  telített 14 g  
egyszeresen telítetlen 72 g  
többszörösen telítetlen 11 g  
omega 3-zsírsav 1,5 g  
omega 6-zsírsav 3,5 - 21 g  
Fehérje   0 g  
E-vitamin 14 mg / 93%  
K-vitamin 62 μg / 59%  
   



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 18
Heti: 20
Havi: 86
Össz.: 17 641

Látogatottság növelés
Oldal: Hatóanyagok
Üdvözöllek a Nyugalom Szigetén! - © 2008 - 2024 - nyugalomszigete.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »